ZA SKLEM o.s.

  • SPOLU JSME SILNĚJŠÍ

    SPOLU JSME SILNĚJŠÍ

    Setkávání zaměřená na oblast výchovy a vzdělávání dětí s PAS, roli rodiče a emoční stabilitu. Skupina podporuje také sdílení zkušeností s výchovou dětí, s řešením sourozeneckých vztahů. Stravování a rozvoj dovedností dětí na spektru autismu. Volba témat skupiny je v režii rodičů. Za sklem o.s. – PRAHA Troja 💙


Jiní, ne horší


Mezinárodní den Aspergerova syndromu – DEN PRO VIKI

Začátkem roku 2015, týden po svých dvacátých narozeninách, zemřela Viki – dívka s Aspergerovým syndromem.

Ukončila svůj život dobrovolně, protože již nezvládala nepochopení okolního světa. Prosím, věnujte jí tichou vzpomínku a zapalte svíčku za její duši. Na tomto světě žije a dýchá mnoho dalších dívek a chlapců či žen a mužů se stejným problémem. Bojíme se pomyslet, kolik životů bude ještě zmařeno, než společnost pochopí závažnost situace a podá pomocnou ruku, začne respektovat odlišnost a umožní těmto osobám, aby svůj nezanedbatelný přínos mohli nabídnout zpět společnosti a tím se zároveň přesvědčili o své bytostné hodnotě.

Naší společnost netvoří politické strany, instituce, organizace nebo firmy – jsme to my, občané této země, bez nás by všechny strany a firmy nemohly existovat. Jsme to také my – mámy a tátové, učitelé, lékaři, soudci i úředníci, kdo rozhodujeme o věcech příštích u každého člověka s autismem. Není tedy těžké pohnout silami, které zabrání dalším zbytečným úmrtím, protože jsme to my, kdo drží otěže těchto sil. Ne my všichni, ale každý z nás – tam kde bydlíme, pracujeme, komunikujeme a tvoříme. Každý by měl mít aspoň základní informaci o autismu oproštěnou od klišé, dogmatických pověr a zastaralých mýtů; potom nebude tak obtížné zajistit osobám s autismem veřejnou podporu a odbornou pomoc.

Zde je úryvek z jejího posledního vzkazu:Len žite a pomáhajte ludom ako som bola ja…“

Proto vás vyzýváme, abyste ctili její odkaz a konali podle něj. Před Viki to byl Honza, Daniela, Veronika, Pavel a další, kdo nenašli cestu k důstojnému životu – mějte prosím na paměti ten zástup mladých nadějných lidí, kteří tu mohli být s námi a přispívat k rozvoji lidství. Někdy stačí unáhlené slovo nebo reakce, aby se číše naplnila a následky již nebylo možné vzít zpět.

To nejmenší, jak může pomoci KAŽDÝ, je o autismu mluvit – že je mezi námi mnoho lidí, kteří jsou trochu odlišní, že někteří z nich jsou velmi nadaní, že řada z nich své dovednosti těžko uplatňuje a potřebují jen pomocnou ruku, která jim umožní tyto dovednosti vydat ostatním a mít tak radost z bytí.

www.zasklem.com www.adventor.org www.asperger.cz

Ke stažení: